Tvångtankar

Vi som lider av olika ångestsjukdomar har lättare för att utveckla andra syndrom som till exempel tvångstankar, torgskräck och social förbi. Jag har lidit av alla dessa i olika perioder av mitt liv. Ibland förstärks vissa beteenden beroende på hur stressad jag är/blir.

Något som jag tycker blivit stannat kvar med åren och som jag aldrig lyckats bli av med är mina tvångstankar. Dem handlar om lite allt möjligt i hemmet, på jobbet osv och kan ibland bli rätt jobbigt. På jobbet lägger jag till exempel servetter på toalettringen innan jag sätter mig och jag vill ett dem ska forma en perfekt U-liknande form med lika långa toalettpapper remsor på varje långsida, kortsidan måste också möta båda pappersbitarna på varje sida innan jag kan sätta mig. Om det blir fel, så måste jag göra om. Tänk er att få till detta när man bara ska "gå fort på toaletten" Not så kul. Även fast jag är en mästare på att dra loss lika långa bitar by now.

En annan grej som jag gör hemma är att ställa barstolarna till köksön på en perfekt rak linje. Jag gör samma sak med matstolarna men då vill jag bara att dem ska vara inskjutna under bordet. Det här kan jag easily kontrollera 20-30 gången om dagen. Jag brukar tänka i min hjärna att jag kan se hur H har rört sig i huset genom alla kuddar, stolar och lådor som han inte ställt tillbaka så som jag brukar. Jag kan inte rå för det. Jag kan hålla på så framför gäster också, att jag går och trycker tillbaka stolar när dem rest sig. Dem som märker hur jag håller på brukar jag bara säga till att jag har tvångstankar men oftast så brukar jag kunna göra som jag brukar utan att någon lägger märke till att jag skjutit tillbaka en stol 10 gånger under en middag.Jag har kommit över det stadiet där man skäms över beteenden som inte är "normala". För vad är egentligen normalt? Visst, jag skulle självklart vilja släppa taget om dessa upprepade handlingar och jag försöker att utmana mig själv varje dag och minska på antalet gånger jag ställer tillbaka och kontrollerar. Vissa dagar är bättre än andra och ibland har jag dåliga dagar där jag dubblar antalet gånger men hey I'm only human och som jag sagt i många år nu: Imorgon är en ny dag, och jag får en ny chans att göra den till så bra som möjligt.

Känner jag någon som också lider av tvångstankar? Dela med er!

Kram,

W

Gillar

Kommentarer