Hälsoångest när man har barn

Jag har fått frågan många gånger.

”Är din ångest bättre nu när du fått barn?”

Jag tycker snarare att den är värre. Jag har ångest stora delar av mina dagar. Det där tunga stenblocket som sitter på ens bröstkorg och stryper en långsamt. Hjärtklappningarna och ögonryckningarna, dem spända musklerna och käkarna. Mina panikattacker känner jag att jag kan kontrollera. Jag har vid det här laget lärt mig att känna igen när en panikattack är på väg att börja. Förut kunde jag bara få en attack utan några förvarningar och det är var en hemsk känsla. Men med åren så har jag med egna verktyg lärt mig en hel del om min ångest.

Jag behöver sömn, vätska och mat för att klara mig undan den värsta ångesten. När jag fick barn fick jag kraftig sömnbrist, drack knappt vatten + att jag ammar och jag glömde flera gånger bort måltider. Allt handlade verkligen om A och det var som att jag bäddade min egna säng, som när man la sig ner drog in en i kraftig våg av ångest. Jag var rädd och paranoid hela tiden. Jag tänkte att något skulle hända A, var nervös och hade gråten i halsen, minsta lilla kunde få mig att gråta. Jag rasade ner i vikt (också pga förlossningsskadorna) och kände mig yr hela tiden.

Det som är annorlunda nu när jag fått barn är att jag kämpar på på ett sätt som jag aldrig trodde att jag kunde, för As skull. Han behöver mig och det finns inget jag inte skulle göra för den lilla pojken. Jag vill inte att han på något sätt ska märka av eller bli drabbad av min ångest. Om ångesten är en del av mitt liv när han blir äldre kommer jag givetvis förklara för honom att mamma inte alltid mår bra för att han ska förstå. Jag går fortfarande till en psykolog för min skull men också för min familjs skull. Vi har allat varit med om mycket, och om detta kan hjälpa mig bli av med eller lindra ångesten så tänker jag fortsätta med det så länge det känns bra. Jag tror det här är mitt femte år som jag träffar en psykolog. Det är verkligen så nyttigt och viktigt att ha någon att prata med när man mår dåligt eller har mycket att tänka på. Jag känner inte heller att jag vill göra mina familjemedlemmar oroliga genom att berätta när jag är rädd eller nere och då är det helt perfekt för mig att träffa min psykolog. Innan min psykologkontakt så hade min familj verkligen händerna fulla med mig och min ångest. Det hela var nytt för mig och jag hade aldrig kunnat tro att panikångest och hälsoångest kunde få en att må så dåligt. Jag tror inte jag visste riktigt vad det betydde. Just nu ligger jag i sängen och försöker slappna av. Mamma leker med A. Mina käkar är så spända, jag försöker gapa stort och slappna av och upprepar detta några gånger. Ibland lyssnar jag på Mindfullness. Då är det en lugn röst som säger till en att slappna av och i vilka kroppsdelar. Den är riktigt bra.

Jag brukar försöka gå genom vad det är som gjort att jag känner mig såhär ångestfylld och spänd som jag är. Det hjälper mycket att ha en förklaring till varför det är så. Det jag noterat idag är:

- Jag var vaken till 04:00-05:00 inatt. A vaknade till så många gånger pga sina tänder och till slut låg jag bara i sängen och kunde inte somna om. Så, sömnbrist.

- Jag har inte druckit vatten idag, vilket leder till att jag blir yr.

- Jag har stressat, tog ut A på promenad runt lunch idag. Jag hann gå en bit och tänkte att han skulle sova ett tag till, men då vaknade han och ville upp ur vagnen. Det snöade ihjäl sig, var kallt ute och jag försökte ta mig hem så snabbt som jag bara kunde. Det var riktigt jobbigt då jag hade i alla fall 20 minuter kvar tills jag skulle komma fram hem. Fick hjärtklappningar på vägen och blev genast ångestfylld (hjärtklappningar påminner mig om panikattacker).

Så, det har varit mycket idag. Jag är verkligen en person som tar en dag i taget efter att jag drabbats av psykisk ohälsa. Vissa dagar är jättebra och andra mindre bra. Idag var mindre bra, men imorgon är en ny dag och den hoppas jag blir bättre. Innan jag lägger mig idag ska jag duscha varmt och försöka förenkla avslappningen. Sedan ska jag lyssna en stund på mindfullness och förhoppningsvis bege mig till drömmarnas land efter det. Imorgon ska vi på lanseringsfrukost för MiniMarket på Åhléns och jag vill vara så pigg som jag bara kan!

Kram på er.

Gillar

Kommentarer