Du är inte dina tankar

Ibland kan tankar vara riktigt skrämmande. Speciellt för oss som gärna katastroftänker och lider av hälsoångest. I min föreläsning min kamp mot ångest talar jag om hur vi ska förhålla oss till våra tankar.

Det är så viktigt att behandla tankar för vad dem är. Endast tankar. Det vi tror och tänker behöver inte alltid vara sant. Jag menar, jag får minst 20 tankar om att jag är på väg att dö än idag. Även fast jag mår mycket bättre idag så är mina automatiska tankar inget jag kan kontrollera eller styra över. Dem tänker dyka upp vare sig jag vill det eller inte. Dem har funnits där i många år, och är inte lätta att bli av med. För några år sedan hade jag nog åkt in till akuten eller ringt 1177 och gråtit hysteriskt som en följd av tankarna. Idag kan jag se dem för vad dem verkligen är, bara tankar. Jag ser på det såhär: jag tänker att jag har en klarblå himmel inne i skallen, och dem här tankarna är små moln som passerar. Ibland är dem kvar länge, och ibland är dem mörkare än andra moln. Min tröst är att det jag tänker varken är fakta eller vetenskapligt bevisat, dem finns bara där för att dem inte vet något annat. Men vet ni vad det bästa med är? Att det kommer gå över. Molnen kommer passera och det kommer bli klarblå himmel igen.

This too shall pass, försöker jag tänka när det blir jobbigt. Ett mående kan inte finnas där för alltid. Precis så som vi inte kan vara glada hela tiden, så går det inte att må dåligt hela tiden heller.

Därför ångestvänner är det viktigt att tänka på att våra tankar bara kan bli så verkliga som vi gör dem. Om du behandlar den onda tanken som om den vore ingenting, och tränar på att försöka behandla den som det, gång på gång. så blir den till slut så oviktig så att kroppen inte orkar lägga någon vikt på reaktionen. Kroppen bygger upp som ett erfarenhetsminne att, aha! Förra gången funkade det när vi inte la vikt på den onda tanken. Vi gör det igen, det kommer funka den här gången med!

Även fast det inte kommer vara så alla gånger, så kommer det göra det slut. Man blir immun och lär sig snabbt sålla bort det som inte är sant.

Har ni varit med om något liknande? I want to know! Och om ni undrar något så vet ni att ni kan lämna kommentarer under inlägget.

Kram på er och håll ut! This too shall pass.

Gillar

Kommentarer