Black friday + Cyber monday lexikon

Jag hittade en perfekt text som reder ut alla frågetecken kring Black Friday och Cyber monday. Vad är det egentligen och vart kommer det ifrån?

1.
Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november. Samma datum gäller även i de länder som har anammat shoppingdagen men inte firar Thanksgiving.

2.
Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är ändå alla skolor och många arbetsplatser stängda. Det gör att amerikanerna får fyra dagars lång ledighet och en hel dag som de alltså bara kan shoppa på.

3.
Namnet kopplas ursprungligen till finanskrisen 1869 men syftar numera på att många butiker går från förlust (röda siffror) till vinst (svarta siffror) under just Black Friday.

4.
Shoppingdagen blir hela tiden större och större och bara i USA omsätter Black Friday omkring 57,4 miljarder dollar. Det är nästan 180 dollar per person i USA.

5.
Från början var Black Friday någonting som ägde rum inom butikshandeln vilket gjorde att e-handeln utvecklade en egen dag, Cyber Monday, som inträffade måndagen efter Black Friday. I och med e-handelns framfart är det många butiker på nätet som har olika erbjudanden hela veckan – med start på måndagen samma vecka som Black Friday och fram till Cyber Mondays slut.

6.
På tal om erbjudanden, många butiker (både fysiska och online) släpper ofta sina första rabatter redan kl 00.01 natten till fredagen. Sedan är det olika erbjudanden under olika tider resten av dagen eller helgen. Först till kvarn gäller!

7.
I Sverige testades fenomenet av några få butiker under 2013. Året därpå hakade massor av butiker och kedjor på. Under 2017 slog Black Friday rekord när det kommer till konsumtion i Sverige. Under ett dygn uppskattades det att svenskarna handlat för fem miljarder kronor.

Handlade du mycket i år!?

Gillar

Kommentarer