10 saker som händer efter en förlossning

10 saker som händer efter en förlossning:

1. Du är inte klar efter att bebisen kommit ut, moderkakan ska också ut och det kan vara både obehagligt och göra ont.

2. Du kan eventuellt behöva några stygn om det är så att du fått bristningar.

3. Oftast svider det när man kissar efteråt. Inte konstigt, en bebis har liksom passerat ut ur ditt underliv. Mitt tips: häll kallt vatten samtidigt som du ska kissa första gången. Fokuset hamnar på kylan och man förvirrar hjärnan litegrann tycker jag.

4. Magen kommer se helt annorlunda ut efteråt. Typ som en uppblåst ballong som stått i flera veckor, när all luft nästan pyst ut. I mitt huvud hade jag fått för mig att när bebisen kommit ut återgår magen till sin tidigare form på en gång. I was wrong, så bli inte chockad.

5. När bröstmjölken börjar rinna till är det väldigt lätt att få mjölkstockning om man inte tömmer eller pumpar ut mjölk när det är fullt i bröstet. Mitt tips är att börja pumpa redan i början och frysa in om man inte vill mata med nappflaska på en gång. Mjölken går att förvara i frys i upp till 6 månader.

6. Avslaget är inte som mens. Det kommer mycket rikligare och kan lukta illa. Det är helt normalt. Mitt tips är att be om extra engångstrosor på förlossningen, jag älskade dem! Stora så att man får plats med den enorma bindan som kan behövas för att fånga upp avslaget, rymliga och kan slängas efteråt. Avslaget kan också komma ut i klumpform, jag fick panik när det hände mig första gången, jag trodde det var mina inälvor. Ja, alla hästar är inte hemma på en gång efter det största man varit med om.

7. Baby blues - nedstämdheten som sköljer över en som en stor våg som dränker en. Det är normalt att inte vara överlycklig efter förlossningen. Dem flesta kvinnor upplever babyblues som oftast går över 2-3 dagar efteråt. Om tillståndet kvarstår behöver man prata med någon, då kan det istllet handla om förlossningsdepression och det botar man med behandling, alltså, inget man ska gå omkring med utan hjälp.

8. Jag vet inte hur det är för andra kvinnor men efter förlossningen så började jag svettas betydligt mycket mer. Det gör jag fortfarande. Bunkra upp med deo ladies, parfymfritt i början såklart! Eller kör med det hela tiden om ni vill, jag kör med doft nu när A är lite större.

9. Du kan bli VÄLDIGT förstoppad efter en förlossning, det kanske du redan var i slutet av dim graviditet. Drick mycket vatten, promenera omkring, ät katrinplommon, fiberrika flingor och fiberrikt bröd. Om detta inte hjälper, be dem på förlossningen om avförings mjukmedel. Om jag hade vetat vad jag vet idag och jag var förstoppad efter en förlossning hade jag bett om en Klyx (lavemang) och om problemen fortsätter efter det, Movicol.

10. Alla vill träffa bebisen och fokuset hamnar mest på hen. För mig var det helt okej, jag tyckte det var så roligt att alla ville träffa A. Men, om du är besökare på en förlossningen, fråga mamman hur hon mår och få henne att känna sig viktig. Hon har trots allt gjort grovjobbet.

Fördelarna efteråt och kärleken som man känner för sitt barn pratas det väldigt mycket om, och även jag upplevde det. Alla dagar i veckan är det värt att uppleva symptomen efteråt för sitt barn. Så i allt det här är det bara att komma ihåg att det kommer gå över och snart kommer förändringen vara så naturlig och man kommer undra vad man någonsin gjorde utan sin lilla bebis. Men det är väldigt viktigt att lyfta fram ändå, att det inte bara är fantastiskt att föda barn. Eller det beror väl på hur man ser på det hela. Egenligen är det fantastiskt, vilka superkroppar vi kvinnor har och vad vi kan genomgå och förvandlingen som sker efteråt.

Om ni frågar mig så hade jag gärna velat läsa den här listan innan min förlossning för att slippa chocken efteråt.

Kram på er!

Gillar

Kommentarer